Pillérek. A munkánk alapjai.

Az állandó munkaerőhiány leküzdése, a magas fluktuáció csökkentése, a sikeres munkáltatói márka kialakítása, csak egy kis része annak, amivel egy cégnek manapság szembe kell néznie. Mindezt csak tovább nehezíti, ha a változások nem haladnak előre, a csapatok nem működnek együtt, a munkavállalókból pedig hiányzik a kreativitás az új helyzetek kezelésére.

A Szervezeti Színház módszertana többek között ezekre ad hosszú távú, sikeres megoldást a következők által:

 1. az érzelmek bekapcsolása,
 2. a munkavállalói biztonság megteremtése,
 3. a csapatok aktivizálása.

Az érzelmek felszabadítása

Szerinted miért lehet jó bekapcsolni az érzelmeket a munkahelyen? Egyáltalán hogyan van jelen az érzelem a munkahelyeden? Kérlek, pár pillanatig gondolkozz el a válaszodon!

Elsőre általában azt a választ kapjuk a projektjeink során, hogy „nem kellenek ide érzelmek a munkahelyre, mi itt dolgozunk”.

Arról viszont kevesen tudnak, hogy az emberek jelentős hányada csak 1/16-od részét mutatja meg a munkahelyén… Azt, ami racionális, azaz számokban és eredményekben kifejezhető. Frederic Laloux kutatása szerint ebből adódóan az emberek a bennük rejlő lehetőségeknek, kreativitásnak és szenvedélynek is az csak az 1/16 részét aktivizálják. Szerinted milyen erő rejlene abban, ha még 15/16 részt aktivizálhatnál a munkatársaidból?

A Szervezeti Színház módszertana ezt a 15/16-ot részt segít felszínre hozni és kiaknázni a következők által:

 1. EQ (érzelmi intelligencia) a munkahelyen:
  1. Az érzelmeket mindig a szervezeti feladat kontextusában hozzuk felszínre.
  1. Érzelmekkel mindig csapat szinten dolgozunk, és soha nem önmagában, individuális szinten elemezzük.
 2. Eszköz, és nem cél:
  1. Az érzelmek felszínre hozatala soha nem cél, hanem annak eszköze, hogy a szervezetet elkötelezetté, összetartóvá és hatékonnyá tegyük.
 3. Érzelmekkel a változásért
  1. Az érzelmek bekapcsolásával tartós, élményszerű hatást érünk el, ami elindítja a tanulást, és fenntartja a lelkesedést és az elkötelezettséget.
  1. Az érzelmekre való egyoldalú hallgatás pontosan olyan káros, mintha csak az eszünkre hallgatunk… Igaz ez főleg vállalati, szervezeti környezetben… Ezért a szervezeti EQ-t minden esetben az IQ szolgálatába állítjuk.

Ha többet szeretnél tudni, hogy mi is az az érzelmi intelligencia, és mit jelent a munkahelyen, akkor olvass tovább Tudástárunkban!

Ha kíváncsi vagy a Te szervezeted, céged esetében, hogyan segítene az érzelmi intelligencia kiaknázása, akkor kérd egyéni, ingyenes konzultációnkat!

Munkavállalói biztonság

Sok cég ma már pontosan tudja, hogy a munkavállalói biztonság megteremtése elengedhetetlen a fluktuáció csökkentéséhez, vagy épp a megfelelő munkáltatói márka kialakításához.

William A. Kahn szerint a pszichológiai biztonságunk alapja, „hogy önmagunk lehetünk és önmagunk maradhatunk, és közben nem kell attól félnünk, hogy az hátrányosan érinti az énképünket, a szakmai előmenetelünket vagy helyzetünket”.

A Te munkahelyeden elmondható, hogy

 • egy olyan közegben dolgozol, ahol megkérdezik a véleményed és elfogadják,
 • nincs az az érzés benned, hogy az egyik kollégád már megint mennyit beszélt, és te meg sem tudtál szólalni,
 • ha hibázol, akkor képes vagy beszélni róla, tanulni belőle, és nem a retorzió miatti rettegés lesz úrrá rajtad?

Nem elég célként kitűzni a munkavállalói biztonság megerősítését, ez egy összetett feladat, melyhez a következőkre van szükség.

 1. Sérülékenység felvállalása
  • transzparens kommunikáció,
  • bátorság a sérülékenységünk megmutatásához.
 • Motiváltság, eredményesség
  • aktívan jelenlévő és figyelő vezetők,
  • szociális érzékenység egymás felé.
 • Egy hajóban evezés
  • bevonódni akaró dolgozók,
  • a csapatokban és a kollégákban azt az érzetet kell erősíteni, hogy egy hajóban ülnek, és egy irányba mennek, elkerülve, hogy mindenki a maga szekerét akarja csak tolni.

Ha többet szeretnél tudni, hogy mi is az az érzelmi intelligencia, és mit jelent a munkahelyen, akkor olvass tovább Tudástárunkban!

Ha kíváncsi vagy a Te szervezeted, céged esetében, hogyan segítene az érzelmi intelligencia kiaknázása, akkor kérd egyéni, ingyenes konzultációnkat!

Csapat

Emlékszel, hogyan tanultál kicsi gyerekként? Vagy ha egy barátod megoszt egy jó kiránduló helyet vagy egy témával kapcsolatban a véleményét, ráklikkelsz, és elolvasod? Miért mondja a Corporate Rebels csapata, hogy a csapat kultúrája felfalja a szervezeti kultúrát reggelire?

1. Összhang, egymás inspirálása

Minden gyermek megtanul járni a saját ütemében: figyel, felfedez, másol, kipróbál, elesik milliószor, de nem adja fel. Szociális lények vagyunk, akik folyamatosan kapcsolatban vagyunk egymással, tanulunk egymástól, azt beépítjük saját mintáinkba, és innen születhetnek újabb ötletek és más nézőpontok. Ezt kutatja a Social Physics elmélete (Alex Pentland) is, mely a Szervezeti Színház egyik fontos módszertani alapja.

2. Elkötelezettség

Fontos vizsgálni és mérhetővé tenni nemcsak az egyéni működést, hanem az egyének közötti viselkedési mintát is csapaton belül és csapatok között. „Amikor valaki úgy dönt, hogy nem kíván egy cégnél dolgozni, akkor valójában nem a cégre, hanem az adott csapatra mond nemet. Ha az illető egy rossz cégnél egy jó csapatba kerül, valószínűleg nem hagyja ott a céget. De ha egy jó cégnél egy rossz csapatba kerül, nem fog sokáig ott maradni.” Marcus Buckingham és Ashley Goodall kutatása („Nine Lies About Work: A Freethinking Leader’s Guide to the Real World”) nyomán a Szervezeti Színház esetében egyén-csoport és szervezet szinten dolgozunk egyszerre. Az elköteleződés kialakítását egyéni, csoport, szervezeti, sőt munkavállalói és vezetői szinten egyaránt megvalósítjuk.

3. Hatékonyság növelése

A Szervezeti Színház projektjeiben mindig a csapatból indul ki, innen tágítja a látókört, majd mindig ide tér vissza, amikor aktivizálni akar, vagy az egyes változások reakcióit méri. Tapasztalataink szerint hosszú távú elkötelezettséget és eredményességet úgy lehet növelni, ha a csapatokon belüli és a csapatok közötti érzelmi kapcsolódást erősítjük.

Ha kíváncsi vagy, hogyan működik csapat szinten a változás a Szervezeti Színház projektjeiben, akkor nézd meg esettanulmányainkat, melyekből pontosad láthatod, mire kaptunk megbízást, és mit értünk el.

Ha úgy véled, hogy inkább egyéni tanácsadással tudnál többet kihozni a saját szervezetedből, akkor fordulj hozzánk bizalommal!