V, mint csoport

A Szervezeti Színház hisz a csoporterőben. Mi emberek mindig közösségben léteztünk, ahol az értő figyelés, bevonás és törődés fontos kulcsszavak.

„Amikor valaki úgy dönt, hogy nem kíván egy cégnél dolgozni, akkor valójában nem a cégre, hanem az adott csapatra mond nemet. Ha az illető egy rossz cégnél egy jó csapatba kerül, valószínűleg nem hagyja ott a céget. De ha egy jó cégnél egy rossz csapatba kerül, nem fog sokáig ott maradni.”

(Marcus Buckingham és Ashley Goodall kutatása)

A vadlibák működése szépen tükrözi, hogy egy közösség hogyan működik együtt, és közös szellemben dolgozva mennyivel gyorsabban elérik céljukat.

  • A vadlibák csoportosan, „V” alakban szállnak. Repülés közben mozgatják szárnyukat, s a levegő felhajtóereje fenntartja a következő libákat. Így lehetséges, hogy 71%-kal hosszabb távolságot tudnak megtenni, mintha csak egyetlen pár repülne.
  • Ha egy vadliba kirepül a sorból, és egyedül próbál célhoz érni, azonnal lelassul, mert nem segíti őt többé a levegő emelő hatása, amelyet a többi vadliba szárnycsapásai biztosítanak számára. Így gyorsan visszarepül a sorba, hogy repülése könnyebbé váljon a társai erőfeszítése által.
  • Amikor a vezető liba elfárad, egy másik veszi át a helyét az élen. A közösségben el kell fogadnunk egymásrautaltságunkat, s a megfelelő pillanatban átadni vagy átvenni a munkát éppúgy, mint a vezetést.
  • Repülés közben a hátsó vadlibák hangosan gágognak, hogy az elsőket erőfeszítéseikben biztassák. A közösség nem létezhet szurkolók nélkül, és fontos, hogy a gágogás biztató legyen.
  • Ha egy vadliba megbetegszik, két társa leszáll vele, s addig együtt maradnak, míg meggyógyul vagy elpusztul. A libák ezután visszatérnek a saját közösségükhöz hármasban vagy már csak kettesben. Olykor egy másik közösséggel repülnek, míg el nem érik a sajátjukat.

Ha annyi együttérzés lenne bennünk, mint a vadlibákban, átsegítenénk egymást a nehéz időkön, ahogyan ők teszik.

Ha kíváncsi vagy, milyen hatása lehet a csoport coaching-nak egy szervezet működésére vagy épp egy cég üzleti eredményeire, olvasd el ehhez kapcsolódó esettanulmányunkat!

Ha szívesen kipróbálnád a saját csoportod, szervezeted esetében, akkor kérd egyéni, ingyenes konzultációnkat!