Biztonságot építeni kihívás, de megéri.

Átéltél már olyan változást-döntést-hatást, ami alapjaiban rengette meg a szervezetet? Lehet ez egy felvásárlás, összeolvadás, gazdasági mélypont, kommunikációs krízis vagy épp a Covid19 hatása. Minden esetben egy bizonytalan helyzet alakul ki.

Ilyenkor a kulcs az érzelmi stabilitás erősítése.

  • Fontos megvizsgálni azokat a létező szervezeti alapértékeket, melyek alappillérként szolgálnak, és amiket ilyenkor érdemes megerősíteni. Ezek az értékek jelentik a bizalom és a kötődés alapját is.
  • Fontos beszéltetni a szervezetet, transzparensen és őszintén kommunikálni, és a sérülékenységet nem eltitkolni. Bíznunk kell a szervezetben, hogy annak tagjai is bízni tudjanak benne.

Ilyen helyzetekben gyakori zsigeri emberi reakció a félelem és a menekülés. Ezt kell tudni a szervezeti érzelmi intelligencia révén kivédeni és ellensúlyozni.

Ahhoz, hogy a dolgozók ne azt érezzék, hogy menekülniük kell a süllyedő hajóról – mert akkor a hajó tényleg elsüllyed – hanem úgy érezzék, hogy együtt erősebbek vagyunk, elengedhetetlen az érzelmeket bekapcsolni. Az érzelem soha nem cél, hanem eszköz a folyamatban. Ilyenkor nem az egyén szintjén, hanem csoportszinten dolgozunk az érzelmekkel.

Ha kíváncsi vagy, hogyan érhető el mindez a gyakorlatban, olvasd el ehhez kapcsolódó esettanulmányunkat!

Ha úgy érzed, a Te szervezeted esetében is szükség volna az érzelmi stabilitás megerősítésére, akkor kérd egyéni konzultációnkat!