Elméleti háttér. Erre építünk.

Az alábbiakban bemutatjuk röviden azokat az elméleteket és kutatásokat, melyekre a gyakorlatban építünk a Szervezeti Színháznál.

Daniel Kahneman

Viselkedés-közgazdaságtana megkérdőjelezi az ítéletalkotás és a döntéshozatal racionális modelljét, összekapcsolja a gazdasági szemléletet az érzelmek világával, amiért Nobel-díjat is kapott.

“A reliable way to make people believe in falsehoods is frequent repetition, because familiarity is not easily distinguished from truth. Authoritarian institutions and marketers have always known this fact.” 

― Daniel Kahneman, Thinking, Fast and Slow

https://www.ted.com/talks/daniel_kahneman_the_riddle_of_experience_vs_memory?language=en

Dan Ariely

Kutatásaival alátámasztja, hogy racionálisnak vélt döntéseinket rejtett erők, mint az érzelmek, előzetes várakozások, társadalmi normák befolyásolják. Azt hisszük, hogy képben vagyunk, ésszel és racionálisan választunk. Nem ismerjük fel, hogy milyen erős hatással vannak az érzelmeink arra, hogy mit akarunk, és hajlamosak vagyunk túlértékelni azt, amink van.

“Standard economics assumes that we are rational… But … we are far less rational in our decision making… Our irrational behaviors are neither random nor senseless- they are systematic and predictable. We all make the same types of mistakes over and over, because of the basic wiring of our brains.” 

― Dan Ariely, Predictably Irrational: The Hidden Forces That Shape Our Decisions

https://www.ted.com/speakers/dan_ariely

Alex Paul “Sandy” Pentland

A világ egyik vezető adatkutatója. ’Social Physics’ (szociálfizika), az ötletáramlás új tudománya forradalmi betekintést kínál a kollektív intelligencia és a társadalmi befolyás rejtelmeibe. Bemutatja, hogy a társadalmi hálózatok hogyan terjesztik az ötleteket, és hogyan alakítják az ötleteket viselkedéssé. Szociális lények vagyunk, egymástól tanulunk, egymást másoljuk. Kutatásai alátámasztják, hogy a csoportos ösztönzők kétszer hatékonyabbak, mint az egyéniek.

“Creativity is just connecting things. When you ask creative people how they did something, they feel a little guilty, because they didn’t really do it, they just saw something. It seemed obvious to them after a while. That’s because they were able to connect experiences they’ve had and synthesize new things.” 

“Copying other people’s successes, when combined with individual learning, is dramatically better than individual learning alone.”

― Alex Pentland, Social Physics: How Good Ideas Spread-The Lessons from a New Science

https://www.youtube.com/watch?v=HMBl0ttu-Ow

Dr. Brené Brown

Két évtizede kutatja a bátorság, sebezhetőség, szégyen és empátia összefüggéseit és hatását.  Állítása szerint az emberi kapcsolódások gyakran drasztikusan hiányoznak a munkahelyekről. Sebezhetőségünk felvállalása az egyik legfontosabb a munkahelyi biztonság kialakításához, mert összetartozás, empátia, kreativitás, bátorság, öröm és szeretet születik belőle.

Vulnerability is a path back to each other, but we are so afraid to get on it.

 “The level of collective courage in an organisation is the absolute best predictor of that organisation’s ability to be successful.”

“Shame is the most corrosive thing in work culture, as it changes the belief of who we can be and what we can do better.”

“The courage to be vulnerable is not about winning or losing, it’s about the courage to show up when you can’t predict or control the outcome.”

Great leaders allow themselves to be truly seen.It is their courage to be imperfect that makes them both authentic and effective.

https://www.ted.com/speakers/brene_brown

William A. Kahn

A pszichológiai biztonság definícióját így fogalmazta meg: „Ha önmagunk lehetünk és önmagunk maradhatunk, és közben nem kell attól félnünk, hogy az hátrányosan érinti az énképünket, a szakmai előmenetelünket vagy helyzetünket”. (William A. Kahn, 1990,)

Michael Parke

A London Business School Szervezeti Magatartás tanszékének tanára, akinek kutatásai alátámasztják, hogy azok a dolgozók, akik a munkahelyükön biztonságban érzik magukat, képesek megmutatni érzéseiket, hatékonyabbak, innovatívabbak és kreatívabbak. 

https://www.london.edu/think/emotions-at-work
http://www.michaelparke.com

Frederic Laloux

A jövő szervezetei című könyvében azt mondja, hogy a dolgozók általában 1/16-od részüket mutatják meg magukból a munkahelyükön, mindent, ami racionális, számokban kifejezhető. Ebből adódóan a bennük rejlő lehetőségeknek, kreativitásnak és szenvedélynek is csupán az 1/16-odát tudják megmutatni.

https://www.thegeniusworks.com/2019/10/reinventing-organisations-frederic-lalouxs-transformation-from-corporate-hierarchies-to-living-organisms/

Timothy Gallwey

The Inner Game of Work című könyvében azt írja, hogy a sikeres csapatnak a jó teljesítmény mellett szükséges, hogy a munkavégzés során érzett örömöt és a munka során végbemenő tanulást is átélhesse.

Daniel Goleman, Peter Salovey, John Mayes, David R. Caruso, Reuven Bar-On

Ők mindannyian az érzelmi intelligencia kutatói, akik munkájukkal forradalmasították a szervezetfejlesztés tudományát.

Mi is az érzelmi intelligencia, hogyan jelenik meg csoport és szervezeti szinten egy munkahelyen? Tudj meg többet róla ide kattintva! 

Ha konkrét gyakorlati példáink érdekelnek, hogy hogyan dolgozik a Szervezeti Színház egy probléma megoldásán, akkor ide kattintva olvasd el esettanulmányainkat, melyekből kiderül, mire szerződtünk, és mit értünk el ügyfeleinknél! Ha kíváncsi vagy, a saját példád esetében milyen változást érhetsz el, kérd ingyenes, egyéni konzultációnkat!